Hofstede weergeeft de cultuurverschillen van landen door middel van statische analyses in concrete cijfers. Het model is opgezet door de psycholoog Geert Hofstede, die het model gebaseerd heeft op psychologische aspecten en verschillen in waarden. De culturele verschillen zijn in dit model onder te verdelen in:
· Machtsafstand (PDI)
· Individualisme versus Collectivisme (IDV)
· Masculiniteit versus Feminiteit (MAS)
· Onzekerheidsvermijding (UAI)
· Lange termijn- versus Korte termijngerichtheid
Hofstede in de Verenigde Staten van Amerika
Figuur 2.1 Hofstede Verenigde Staten versus Nederland
Machtsafstand
De machtsafstand komt voort uit de analyse van de relatieve waardering van maatschappelijke ongelijkheid. Tevens wordt tot de machtsafstand de manier van ordenen volgens asymmetrische relaties gerekend. Hoe hoger het cijfer van de machtsafstand, hoe ongelijker de macht verdeeld is binnen de cultuur van dat land.
In de Verenigde Staten staat de machtsafstand op 40 en in Nederland staat dit op 38. Dit is een vrij laag cijfer en komt voort uit de vooropgestelde stelling van Amerika: ‘Vrijheid en gerechtigheid voor allen’. Dit komt tot uiting in de gelijke rechten op alle aspecten van de overheid en de samenleving. Deze structuur is tevens terug te zien in het bedrijfsleven, waarin de waarde van ieder voortkomt uit hun expertise en waarin informatie veel wordt gedeeld en de samenwerking centraal staat.
Individualisme versus Collectivisme
Individualisme draait om de mate van de individuele onafhankelijkheid en de collectieve onafhankelijkheid. In een individualistische cultuur zorgen de mensen voornamelijk voor zichzelf en hun naasten. In de landen die laag scoren op individualisme zijn de mensen qua zorg erg op elkaar gericht.
De Verenigde Staten scoort 91 op dit punt. Dit is iets hoger dan de score van 80 voor Nederland. De Amerikaanse cultuur is dus erg individualistisch. Er wordt verwacht dat je instaat om voor jezelf te zorgen en zelf verantwoordelijk bent voor je geleverde werk. Een gewoonte van Amerikanen is het zaken doen en de interactie met vreemden, hieruit ontstaat onder andere de zelfstandigheid.
Masculiniteit versus Feminiteit
Dit geeft de verhouding tussen prestaties en kwaliteit binnen een cultuur weer. Bij een hoge score betekent dit dat prestaties en successen belangrijk zijn binnen een cultuur. Een lage waarde staat voor de kwaliteit van leven en de zorg voor anderen.
De Verenigde Staten scoort 62 op dit gebied en wordt hiermee als masculinitief gerekend. In tegenstelling tot de Nederlandse score van 14, waarmee Nederland tot de feminiteit behoort. In de Verenigde Staten wordt er gestreefd om het beste eruit te halen wat ergens in zit. Hieruit komt de typische weergave van de Amerikaan: ‘Leven om te werken’ . Tevens wordt er veel gesproken over eigen successen.
Onzekerheidsvermijding
De onzekerheidsvermijding draait om de mate van onzekerheid over de toekomst. Dit bestaat uit de vermijding of juist de uitdaging van de onzekerheden. Met een hoog cijfer voor de vermijding worden onzekerheden zo veel mogelijk gepoogd te sturen en dus controle over de toekomst te krijgen.
De Verenigde Staten heeft een score van 46 op dit punt, dit betekent dat ze niet voor de volledige controle van de toekomst gaan. Ze staan hierbij dus open voor innovatie en nieuwe inzichten. Nederland heeft een iets hoger score (53) en zal hiermee meer geneigd zijn om onzekerheden uit de weg te gaan.
Lange termijn- versus Korte termijngerichtheid
Deze dimensie is pas later aan het model toegevoegd door de Aziatische lange termijn innovaties en denkwijze en de typische Westerse wil voor direct resultaat.
De Verenigde Staten heeft een score van 29 en wordt hiermee tot korte termijngericht land gerekend, net als Nederland (44) die tevens tot een Westerse cultuur behoort
Geen opmerkingen:
Een reactie posten